Jaką kawiarkę wybrać do swojej kuchni?

0
1420

Kawiarka do kawy i jej popularność w naszym kraju wzięła się z południa Europy. Stworzenie domowego cappuccino tradycyjnymi sposobami w końcu stało się możliwe. Nie zaparzymy jednak dobrej kawy dopóki nie kupimy właściwej kawiarki i nie dowiemy się jak poprawnie z niej korzystać. Poniżej kilka rad na ten temat tworzenia intensywnej, gęstej, pełnej aromatu i smaku kawy.

Rodzaje kawiarek

Kawiarka do kawy zazwyczaj wykonana jest z aluminium lub stali. W przypadku tej pierwszej musimy uważać na źródło ciepła w postaci płyty indukcyjnej, która może dokonać trwałych uszkodzeń. Kawiarki stalowe są bardziej wytrzymałe i możemy je podgrzewać w praktycznie każdy sposób. Różnią się one wielkością, która określana jest jednostką „tz”, czyli ilością filiżanek kawy jaką możemy jednorazowo wykonać. Możemy spotkać zarówno kawiarki 3tz, jak i nawet 10tz.

Ważnym elementem kawiarki jest zawór bezpieczeństwa, chroni on przed eksplozją przy okazji zatkania, warto zadbać o porządek w kuchni, a przede wszystkim o zdrowie. Trzeba uważać na modele, które tego zaworu nie posiadają. Wiele osób dokupuje do swojej kawiarki również odpowiedni adapter zmniejszający, który pozwala przygotować mniejszą ilość kawy niż zakłada wielkość kawiarki. Przykładowo mając kawiarkę 10 tz, możemy przestawić ją na 4tz.

Jak zaparzyć kawę z kawiarki?

Jeśli kupimy już odpowiednią kawiarkę to należy odpowiednio z niej skorzystać. Ważne jest odpowiednie zmielenie ziaren kawy, tak aby nie były one za małe (czyli najpopularniejsze sklepowe) ani za duże. Należy wlać odpowiednią ilość wody do dolnego pojemnika, czyli najlepiej poniżej zaworu bezpieczeństwa. Ziarna należy umieścić w odpowiednim sitku, który nakładamy potem na dolny pojemnik. Kawy nie należy umieszczać w sitku po sam jej brzeg, ziarna potrzebują trochę miejsca, żeby się rozprężyć, odpowiednią wysokością będzie pół centymetra.

Następnie zakręcamy całe urządzenie i umieszczamy na źródle ciepła. Po chwili będzie można zaobserwować kawę wylewającą się z wylewek. Kawiarka do kawy jest urządzeniem prostym w obsłudze, ale należy pamiętać o paru podstawowych zasadach korzystania. Przede wszystkim o wymienianiu uszczelek i zastosowaniu dodatkowego filtru papierowego, który polepsza smak kawy oddzielając ją od mniejszych drobinek.

Najlepsze modele kawiarki

Duży wybór najlepszej jakości kawiarek znajdziemy na stronie https://zielonytarg.pl/akcesoria/kawiarki, gdzie do wyboru mamy zarówno kawiarki z trwałej polerowanej stali nierdzewnej, jak i te aluminiowe. Różnią się one wielkością (od 3tz do 10 tz) oraz wyglądem, który powinien upiększyć kuchnię w stylu, który odpowiada nam najbardziej. Kawiarka do kawy marki Bialetti to pewny sposób na dobre cappucino, co potwierdza popularność urządzenia na całym świecie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here