Znany jest człowiekowi od kilku tysięcy lat, a wśród jego dawnych sympatyków pojawiają się m. in. mieszkańcy starożytnego Egiptu. Już oni dostrzegli, że zmielone nasiona lnu mają wyjątkowe właściwości, a sięganie po sporządzony z nich kleik może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Len mielony w istocie jest jednym z tych produktów, dzięki którym nasza dieta staje się zdrowsza, a nasz organizm otrzymuje dodatkowe wsparcie w walce ze szkodliwymi czynnikami.

Dlaczego warto sięgać po len mielony? Odpowiedź jest prosta – zmielone nasiona lnu są wyjątkowo cennym źródłem białka. Znajdziemy w nich jednocześnie spore ilości niezbędnych niezasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki którym nasz organizm staje się silniejszy, a jego poszczególne narządu mogą sobie sprawniej radzić ze swymi zadaniami. Len mielony jest jednak najwyżej ceniony za to, iż dostarcz on nam ogromnych ilości wartościowego błonnika pokarmowego – substancji wypełniającej żołądek i oczyszczającej układ pokarmowy ze szkodliwych toksyn.

Dzięki temu niejedna dieta odchudzająca zaleca korzystanie ze zmielonego lnu jako ważnego dodatku. Błonnik pokarmowy nie tylko sprawdza się w walce ze zbędnymi kilogramami, ale i z wieloma chorobami. Im mniej szkodliwych toksyn w przewodzie pokarmowym, im sprawniejsza praca układu pokarmowego, tym mniejsze ryzyko rozwoju wielu chorób, m. in. chorób nowotworowych. Dieta, w której pojawia się len mielony, jest dietą wartościową, warto zatem po ten produkt sięgać możliwie jak najczęściej. Przygotowanie kleiku ze zmielonych nasion lnu nie jest przecież zadaniem trudnym, zatem każdy z nas w prosty i przyjemny sposób może urozmaicić swe menu i uczynić je znacznie bardziej wartościowym.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here